There was an error in this gadget

Friday, August 14, 2015

I didn't know breastfeeding would be so hard!



Bismillahirrahmanirrahim
Salam sayang to all pretty breastfeeding n G.O.J.E.S mummy smile emoticon
Semoga sentiasa dilindungiNya serta sentiasa ceria menyusu bayi tercinta.
Menyusu itu semulajadi tetapi bukan mudah sebenarnya jika TANPA ILMU walaupun anda ialah seorang ibu yang tidak bekerja.
Menyusu itu bukan secara tiba-tiba ia keluar menjadi susu sebaik melahirkan bayi, tetapi perlu DIRANGSANG dan kerap diberi sehingga kolustrum bertukar menjadi susu matang.
Menyusu itu bukan menggunakan kaedah 'standard' bagi setiap ibu untuk memastikan penyusuan mereka berjaya, melainkan kaedah UNIK mengikut permasalahan ibu dan bayi.
Menyusu itu bukan menjanjikan HASIL perahannya KONSISTEN, tetapi bergantung kepada bagaimana ibu menjaga DEMAND dan SUPPLY.
Menyusu itu sebenarnya, bukan MUDAH, bukan SENANG, bukan DIKURNIAKAN dengan BANYAK secara tiba-tiba dan juga tiada kena-mengena dengan faktor keturunan. Ianya perlu dirangsang, dilatih dan diberikan sokongan terutama dari segi emosi.
Kadang perahan hari ini banyak, kadang esok turun merudum.
Malam hari ibu bersengkang mata mengepam susu demi menyediakan bekalan stok untuk hari seterusnya.
"Breastfeeding mummy" LALI dengan penat lelah mengumpul stok.
"Breastfeeding mummy" LALI dengan luka dan melecet pada 'nipple'.
"Breastfeeding mummy" LALI dengan luka hati serta emosi yang dihadapinya.
SEMUANYA demi harga titisan emas buat anak tercinta.
*terdapat masalah penyusuan;
>tukang urut bukanlah penentu susu sang ibu tiada
>doktor biasa bukanlah penentu susu ibu tidak berkualiti
>ibu dan ibu mertua bukanlah penentu bayi ibu tidak kenyang
PASTIKAN jika terdapat masalah, merujuklah kepada Pakar Laktasi ataupun Doktor yang 'breastfeeding friendly'.
Mohon dibaca dengan hati serta minda yang lapang serta positif. smile emoticon
Tiada istilah ibu menyusu itu riak kerana bukanlah akibat itu mereka menjadi JUTAWAN.
Tiada istilah membangga diri kerana bukanlah akibat itu mereka menjadi POPULAR.
Tahniah kepada anda semua ibu menyusu eksklusif, ibu menyusu campur dan juga yang berniat menyusu tetapi tidak KESAMPAIAN.
Asalkan anda mempunyai niat dan telah berusaha habis-habisan, kami tahu penat lelah itu. Tetapi untuk apa? Yang penting ALLAH lebih tahu kan usaha kita.
Percaya pada 'Kun fayakun'? Percaya pada 'Man jadda wa jadda'?
Jika ya, jangan pernah putus berharap untuk menyusu walaupun baru nak dimulakan untuk anak KELIMA.
Tiada istilah terlewat.
*tiada paksaan untuk menyusu, anda berhak memilih. Pilihan di tangan anda.
NOTA ini bertujuan memberi harapan serta sokongan kepada ibu yang masih mahu menyusukan.

Salam sayang,

atia


Tuesday, August 4, 2015

KENALI TANDA BAYI INGIN MENYUSU

Bismillahirrahmanirrahim

Salam all pretty breastfeeding mummy. Didoakan semoga kalian sentiasa sihat n ceria di samping meneruskan perjuangan penyusuan yang diakui tidak semudah yang disangka. J

Syukur Alhamdulillah, akhirnya saya dapat baby girl untuk anak yang keempat ini. Cuma saya nak terus ke tajuk entri (tak sempat nak taip panjang lebar maklumla anak dah empat, mamanya dah macam sotong sekarang ni. Kalau ada 5-6 tangan pun bagus juga boleh bertindak lebih pantas).

Since ramai mummy yang dah rindu ngan post saya, since ramai yang dok pujuk-pujuk minta saya update. Saya dengan gigihnya update jua sepatah dua kata ya.

menyusu
Gambar sumber: http://kemh.health.wa.gov.au/services/breastfeeding/images/baby-cues.jpg


Kali ini tajuk entri ialah tentang:

KENALI TANDA BAYI INGIN MENYUSU

1. Bebola mata bergerak-gerak
2. Mulut terbuka dan mencari-cari
3. Merengek lembut
4. Menghisap jari, tangan, selimut, cadar atau apa sahaja yang boleh disumbat ke mulut

TANDA AKHIR (tak selamat dan anak start melalak) INGIN MENYUSU
  • Bayi mula menangis dengan kuat
  • Bayi mula merajuk dan susah untuk dilekapkan ke payudara


Haa..nampak tak? Yang selama ni kita dok tangguh-tangguh nyusu sampai anak dah pun berteriak nangis, punyalah gelabah nak nyusu sampai mak atau mak mertua pun dah gadoh panik cakap susu kita tak cukup. Kenapa? Sebab anak pun dah merajuk bila kita dah stress, susu pun lambat nak keluar lagilah buat anak mengamuk. Sudahnya bila bancuh susu formula, anak jerit berteriak, kita dok sumbat puting botol tu dalam mulut anak, anak pun diam nyusu gopoh-gapah punyalah haus lama dok tunggu nak nyusu. Ha..dan-dan tu jugak, terus suami n mak cakap, “susu tu tak cukup, sian dia haus ha..elok dia tido ni…” adoi…untuk first time mummy mesti akan down n sedih.. tambah lak tengah berpantang kan… (Faham perasaan tu… L )

So sekarang ni, bila u ols semua dah kesan tanda anak nak menyusu, terutama bagi ibu yang sedang berpantang, cepat-cepat nyusukan anak sebelum dia dah merajuk menangis berteriak, sampai orang sekeliling dok panik minta kasi susu formula. Ok? Ada faham faham? Good girl! J

Semoga Berjaya!

Okeh…safiyyah pun dah menjerit (ni bukan sebab lambat menyusu, ni sebab abang-abang dia dok lompat atas katil, dia terperanjat lalu tension n nangis berteriak). Wuu….

Sekian n jumpa lagi.

Salam rindu dan sayang,


atia

FB: www.facebook.com/menyusuituindah