There was an error in this gadget

Thursday, February 5, 2015

IBU JATUH SAKIT MASIH BOLEH MENYUSUKAN BAYI?

Bismillahirrahmanirrahim...

Salam sayang to all pretty breastfeeding mummy. Rindunya pada u ols. Semoga semakin kuat dan semakin tabah menempuh ujian dalam breastfeeding nih! Bak kata entri yang lepas, "Breastfeeding is Natural But Not Always Easy" kan...Betul kan. ;)

So, tahniah kepada kita semua yang masih berusaha menyusukan bayi, sebab sememangnya ia bukanlah semudah yang disangka tambahan pula untuk first time mummy + bekerja lagi. Akan ada sahaja hari ups and downs memasing kan... Pergghh...memang mencabar! Tetapi indah bila kita berjaya mengatasinya, insyaallah. :)

Ok, entri kali ini ialah bagaimana pula jika mummy jatuh sakit, masih bolehkah menyusu?

Contoh penyakit:

  • Demam panas
  • Cirit-birit
  • Sakit gigi
  • Selesema
  • Tonsil
  • dan banyak lagi..
Jawapannya ialah BOLEH. Jika penyakit yang dihidapi mummy memerlukan ubat, antibiotik dan sebagainya, ada baiknya maklumkan kepada doktor bahawa anda sedang breastfeed anak. Kebiasaannya, klinik kerajaan sangat support breastfeeding, dan jika mummy memaklumkan hal tersebut, insyaallah mummy akan diberikan ubat yang selamat dosnya buat menyusukan bayi.

Tetapi, sila berhati-hati juga dengan klinik swasta, di mana apabila kita diberikan ubat, doktor tersebut pun kurang pasti tahap keselamatannya untuk mummy yang breastfeed, dan jangan terkejut jika mummy disuruh berhenti menyusu buat sementara waktu. (tak semua klinik, tetapi saya sendiri pernah terkena).

Antara ayatnya," It's ok. U sedang sakit. Don't be selfish. U still can continue breastfeed ur baby selepas u sembuh. Buat sementara kasi dia formula dulu".

Ok, jika mummy tak pasti ubat tersebut selamat atau tidak, cadangan saya, bawa ubat tersebut dan rujuk di klinik kesihatan sama ada ia selamat untuk mummy yang breastfeed. Atau jika dah tak larat, sebab sakit yang amat, better mummy gantikan penyusuan direct dengan susu perahan (stok EBM) daripada digantikan dengan susu formula.

Dan jangan pula, sementelah kita sakit, kita pun ambil kesempatan tidur dengan lena tanpa maintainkan demand tersebut. Sesi skip penyusuan dengan baby tadi, WAJIB diganti dengan sesi pengepaman. Jika mummy khuatir susu tersebut kandungannya tidak selamat akibat dos ubat tadi, BUANGKAN saja hasil pam tadi. Tidak mengapa. Itu lebih baik daripada mummy skip sesi penyusuan kerana aktiviti ini akan mengurangkan hasil susu. Dan untuk mendapatkannya semula, bukan semudah disangka. Oleh itu, MENCEGAH LEBIH BAIK! Ni reminder ikhlas dari saya. Sebab bukan mudah ya, bila penghasilan susu mula menurun, kita nak tingkatkan semula. Hanya mummy yang berjiwa kental dan kuat semangat sahaja yang berjaya hadapi semua ini. Sebahagiannya tak larat nak tingkatkan demand. Sebab, sememangnya PENAT. Ya, memang penat. :(

Tetapi, sebagai langkah keselamatan dan untuk menyedapkan hati mummy, better jangan dibuang dahulu hasil pam tersebut. Cuma asingkan dan tandakan stok susu yang dipam ketika makan ubat tersebut, kemudian bila dah larat, bawakan ubat tersebut dan rujuk semula di klinik kerajaan sama ada ia selamat atau tidak untuk kegunaan bayi. Jika selamat, YAYY!!! stok susu tadi bolehlah disimpan untuk kegunaan akan datang.

Yang penting jaga demand okeh! ;)

Cuma nak explain sedikit tentang penyakit yang menimpa mummy tadi. Kelebihan mummy yang breastfeed sebenarnya, pada ketika mummy sakit, badan mummy sedang menyediakan antibodi untuk melawan penyakit tersebut, di mana ketika penyusuan bayi turut mendapat manfaatnya. So, mummy tak perlu risau tentang jangkitan. Cuma jika boleh, bagi penyakit DEMAM PANAS dan SELESEMA elakkan menyebarkan virus mummy melalui pernafasan serta batuk. Sebab virus tersebut boleh tersebar melalui udara. (Time nyusu tu, tutuplah hidung mummy dengan sapu tangan ok. :) )

Untuk mummy yang menghidap CIRIT-BIRIT pun tidak sepatutnya risau. Boleh terus menyusukan bayi seperti biasa, insyaallah. Sebab antibodi tu ada pada susu mummy.

Oh ya. Ketika sakit, penghasilan susu berkurang merupakan perkara biasa. Ia akan pulih semula sebaik sahaja mummy sembuh dari penyakit tersebut. Cuma, tempoh masa berbeza bagi setiap mummy serta cara mummy mengendalikan penyusuan ketika sakit. Ia agak mencabar, bagi mummy yang ketika sedang jatuh sakit, menggantikan penyusuan bayi dengan susu formula serta skip sesi penyusuan.

Sumber rujukan lain mummy boleh juga rujuk di sini:


Is it safe to breastfeed if I'm sick?

Semoga perkongsian ringkas ini memberikan manfaat buat mummy semua.

Sekian untuk kali ini.

~menyusu itu indah~

Salam sayang,

atia


Perlukan khidmat nasihat peribadi berkaitan penyusuan? klik sini.

# Diizinkan share di facebook/ blog atau mana2 sahaja media sosial untuk manfaat rakan tersayang. Mohon disertakan link rujukan ya. TQ all. :)