There was an error in this gadget

Monday, September 7, 2015

Asal cuti lama saja SUSU KURANG

Salam gojes all,

Rindunya kat semua. Semoga sentiasa di dalam rahmat Allah serta perjalanan penyusuan lancar hendaknya. AMin...

Lama tak update blog arini update sikit. Curi masa walaupun rasanya macam tiada masa. Huhu...

Biasa tak mummy alami masalah ni? Asal habis cuti panjang ja susu drop. Asal balik kampung je susu drop.

Kalau ikutkan pada mummy yang stok banyak diorang tak terkesan sangat sebab apa-apa pun akan ada back up stok dari stok susu beku. Tapi bagi mummy yang jenis kais pagi makan pagi ni, memang stress n panik kalau benda ni terjadi.

NI saya nak pesan:

PREVENTION IS BETTER THAN CURE

***Khusus untuk ibu bekerja atau ibu yang akan berpisah dengan bayi IAITU ibu-ibu yang WAJIB ada stok susu

Jika anda sedang bercuti lama (berehat dari mengepam @ memerah susu), seperti:

Cuti Hari Raya Aidilfitri
Cuti Tahun Baru Cina
Cuti Hari Raya Aidiladha dan banyak lagi...

Pastikan pantau kekerapan anak menyusu dan pengosongan sempurna payudara.

Risiko susu anda berkurang akan terjadi akibat:

-Anak penat beraya dan kurang menyusu
-Susu anda banyak kerana makan sedap
-Permintaan kurang dari biasa
-Protein FIL datang menyelinap

Kebiasaannya apabila anda kembali bekerja, hasil perahan akan kurang dari biasa kerana permintaan selama anda bercuti KURANG. (amaun anak minum dengan hasil pam tidak sama)

Jika ia terjadi, tidak perlu panik kerana ia akan kembali normal dalam masa beberapa hari.

Tetapi ada sebahagian ibu mudah PANIK, STRESS dan terganggu EMOSI apabila dalam keadaan tertekan (contohnya stok susu habis).

Pesan saya, mohon elakkan ia dari berlaku lebih selamat dan ibu lebih tenang.


*****************Ni dari FB: menyusuituindah *****************

Kenapa benda ni terjadi, sedangkan kita dah elok dah beri anak menyusu on demand? Ya...banyak faktor boleh menyebabkan ianya berlaku.

Contohnya:
Semah cuti seminggu raya sakan hari raya aidilfitri. Anak memang menyusu direct sepanjang cuti. Naik ofis susu kurang. Biasa dapat 20oz, alih-alih dah dua-tiga hari dapat 15 oz je. Paling haru kadang sekali pam boleh dapat 1 oz saja.

Ni nak kasi penerangan ringkas. Secara ringkasnya kita boleh jangkakan walaupun anak Semah nyusu direct, tapi maybe baby dia penat. Menyusu kerap tetapi tak banyak dan tak sama DEMAND macam waktu kita bekerja.

Contoh lagi: Flashback

Biasa Semah pam susu di pejabat dapat 20oz. Sekali pam boleh la dapat 5-6oz. Balik rumah tak pam langsung n susukan anak macam biasa (direct feeding).

Kesimpulannya:

DEMAND SUSU 24 jam SEMAH
Semah di pejabat 8 jam = 20 oz
Semah di rumah 10 jam = 15 oz
TOTAL DEMAND= 35 oz

* Tolak waktu tidur, rehat dan perjalanan ke pejabat

Contoh penutup: Situasi ketika bercuti di kampung aritu

DEMAND SUSU 24 jam SEMAH (direct feeding)
Semah berjalan raya 10 jam = 12 oz (anak meragam penat kadang minum susu tak banyak)
Semah di rumah 10 jam = 12 oz
TOTAL DEMAND= 24 oz

* Tolak waktu tidur dan terlentang kepenatan beraya sakan

Tu contoh satu. Nampak tak perbezaan DEMAND Semah.

Belum lagi contoh lain, jika mummy makan banyak. Sedap pula tu. Maka terjadilah susu terlebih-lebih. Anak nak minum pun tak larat. Maka datangla protein FIL berjimba dalam breast untuk STOP kan penghasilan susu. Ni semulajadi Allah dah beri. Kalau takde protein ni, maybe breast kita leh meletup cam belon kot. Hihi..

So untuk keselamatan , mohon mummy semua berhati-hati dan elakkan dari ia berlaku ya. Sebab bukan semua ibu mampu n TABAH nak kembalikan zaman kemeriahan hasil susu tu bila dah DROP.

Saya paling GERAM kalau klien saya mengadu, "saya tak sempat pam", "saya pam dapat sikit cam tak berbaloi pam susu", "saya tak pam kat pejabat susu saya ok!'. Kalau macam ni, InsyaAllah susu akan semakin berkurang dan seterusnya mengering.

Jika SUSU dah DROP, perlu bersiap sedia dan set kat minda ia memang mencabar, tetapi insyaAllah akan membuahkan hasil. Jadi better teruskan perjuangan menyusu dengan kerap pam (sepatutnya kena DOUBLE UP/ TRIPLE UP) sebab nak HACKED DEMAND semula yang susu perlu di SUPPLY dengan lebih banyak lagi.

Sekian untuk kali ini.

Wallahualam.

Salam sayang,

atia





No comments:

Post a Comment

Thank you for your comments! :)